2-DSC_3039
Voorbereiden op de winter begint al in september…

Het duurt nog even voordat het winter is, maar over een maand of twee zullen de temperaturen al vaak onder de 10 graden zijn. Dat betekent al heel wat voor jouw tuin. Wat kun je al in september doen om je tuin gereed te maken? 

Bloembollen planten

In deze periode is het verstandig om te beginnen met het planten van verschillende plantenbollen. Zo heb je straks een bloeiende tuin in het voorjaar. September en oktober zijn bijvoorbeeld uitstekend om de bloembollen van de vrolijke blauwe druifjes (Muscari) de grond in te stoppen. Als je in het gras bloembollen plant, dan kunnen ze gaan verwilderen. Dit kan een heel mooi effect geven in je tuin. Wel is het belangrijk dat je in deze periode niet meer de tuin gaat bemesten. Planten moeten nu afharden. Het is weer tijd dat ze leren om zonder voedingsstoffen verder te gaan en zich te concentreren op het leven onder de grond. De meeste planten zullen geen energie meer steken in het vormen van nieuw blad of bloemen… het moment dat ze een winterslaap in gaan. Vanaf volgend voorjaar gaan ze weer hun best te doen en kunnen ze wat extra energie gebruiken.

Voor tuin en dier


Laat bladeren en bloemen die ze laten vallen gewoon liggen. Ze vormen een warm laagje dat zowel voedingsstoffen aan de bodem afgeeft als de regen wat tegenhoudt en tegen vorst beschermt. De wat rommelige stukjes bieden ook bescherming en voedsel aan insecten en andere dieren. In plaats van je tuinafval in de container te gooien, kun je er ook een grote hoop van maken. Het zal gaan verteren tot een prachtige berg compost. Je nodigt wel nieuwe vrienden in de tuin. Slakken houden van vochtige plekken, zoals hoopjes tuinafval, stapels tegels of jouw composthoop. Zet kwetsbare planten daarom liever niet in de buurt en ruim van je tuinafval. Ga ook niet in de avond je tuin sproeien; dan blijft je tuin de hele nacht vochtig. Hoe kom je dan af van die slaken? De natuur heeft dat al geregeld. Egels, vogels en kikkers houden namelijk heel erg van slakken! Hoe zorg je ervoor dat deze dieren in je tuin komen? Maak bijvoorbeeld voor een egel een snelweg door een haag of een doorgang in de schutting. Vogels lok je met bomen en struiken met bessen. Als laatste zijn kikkers en padden gek op vochtige en schaduwrijke plekken zoals een vijvertje. Met deze dieren heb je een natuurlijke bestrijding van slakken in je tuin!

Nieuwe tuin gevisualiseerd


Goed tuinonderhoud is belangrijk. De vaklieden van Arjan Brok weten daar raad mee. En is je tuin toe aan vernieuwing en ben je zelfs geïnteresseerd in een volledig nieuwe tuin voor in de zomer van 2024? Arjan Brok kan met gebruik van een 3D tekening samen kijken naar de mogelijkheden voor de droomtuin die past bij jouw wensen en tuin. Wij denken en doen graag met je mee in de zoektocht. Neem gerust vrijblijvend contact op door een mailtje te sturen naar info@arjanbrok.nl.