Verantwoord genieten in jouw tuin? Zo pak je dat aan!

Milieubewustwording en duurzaamheid staan wereldwijd hoog op de agenda. Dat kan jou niet ontschoten zijn, Steeds meer woningen zijn tegenwoordig voorzien van zonnepanelen, groen daken en optimale isolatie. En op de oprit is een laadpaal te vinden voor elektrische auto’s. We scheiden ons afval beter en proberen zo veel mogelijk te recyclen. Maar… wat vaak wordt vergeten is dat er veel duurzame mogelijkheden zijn voor je tuin. Lees hieronder wat jij kan betekenen voor milieu- en dier!

Het Nederlandse klimaat

Klimaatverandering zorgt in Nederland voor veel regenval én lange droge periodes met hoge temperaturen. De meeste steden in ons kikkerlandje zijn niet ingericht op tropische temperaturen als gevolg van het broeikaseffect. Particuliere tuinen hebben een belangrijke rol in het terugdringen van wateroverlast én de hittestress binnen steden. Helaas is het niet zo dat een groene tuin enorme invloed op het klimaat zal hebben, echter is het zo dat met wat kleine aanpassingen er wel degelijk effect zichtbaar wordt. Een duurzame tuin is een milieuvriendelijke tuin die niet elk jaar op de schop hoeft. Hierdoor kunnen planten en dieren zich in harmonie samenvoegen waardoor er een rijke biodiversiteit wordt gevormd. En met als doel dat jouw tuin zich als het ware zelf verzorgt, heb jij ook minder omkijken naar onderhoud. Dat is toch leuk om te horen ;).

Kies voor duurzaam en groen

Nederland kent veel tegeltuinen. Veel mensen denken dat tegels minder onderhoud vragen dan een plantentuin. Dat is niet waar! Tegels moeten schoon worden gehouden en dat kost evenveel tijd als het af en toe schoffelen en bijknippen van je plantentuin. Een tuin vraagt dus altijd om onderhoud! Laat die tegeltuin dus lekker links liggen en kies voor een duurzame groene tuin! Waarom? Even terug naar de biologieles van vroeger: planten nemen uitstoot op uit de lucht en produceren schone lucht (fotosynthese). Dus simpel gezegd; hoe meer planten, hoe meer schone lucht. Daarnaast nemen planten hitte beter op waardoor er meer zuurstof in de lucht komt en de warmte beter gereguleerd wordt.

Ook is het zo dat de biodiversiteit afneemt door de toenemende tegeltuinen in ons land. Hierdoor leven er minder insecten en is er weinig voedsel voor vogels en andere dieren in onze tuinen te vinden. Dat is best logisch, want waar tegels liggen, kan geen begroeiing plaatsvinden. Met de aanleg van een plantentuin trek je verschillende insecten en dieren die een eigen ecosysteem ontwikkelen. Én tot slot oogt een plantentuin natuurlijk gewoon een stuk gezelliger dan wanneer je louter tegels ziet.

Ga nu aan de slag met jouw tuinspecialist

Elke tuin is anders en biedt weer diverse mogelijkheden. Onze vakmensen komen graag bij je op bezoek om de situatie en wensen te bekijken. We denken met je mee, hebben oplossingen voor elk vraagstuk en houden van aanpakken. Stuur dus gauw een mailtje naar info@arjanbrok.nl en we maken met plezier een afspraak.