Blog-september-2017
Terug in de tijd: eeuwenoude inspiratie voor uw tuin!

Tegenwoordig komen we haast ogen en oren tekort bij het opdoen van inspiratie voor de tuin. Denk alleen al aan de talloze tuin- en woonmagazines, in het tijdschriftenrek en op tv, en de vele blogs en websites met aandacht voor de laatste tuintrends. Onze interesse en passie voor het buitenleven gaat zelfs terug tot de Middeleeuwen, toen mensen besloten tot de aanleg van hun eigen tuin. Arjan Brok tuin- en zwembadinrichting neemt u dan ook graag mee terug in de tijd om u vanuit de geschiedenis van de tuinkunst te laten inspireren voor het buitenplezier van nu.
 
Ook in de historie van de West-Europese buitenarchitectuur zijn namelijk ’trends’ te herkennen: iedere periode in de geschiedenis kent haar eigen tuinvorm. Al eeuwenlang eigenen we onszelf een stukje natuur toe door het te omheinen en er een nieuwe, vaak persoonlijke, betekenis aan te geven. Zo geeft de geschiedenis van de tuinkunst eigenlijk antwoord op de vraag hoe wij onszelf tot die natuur verhouden. De tuin weerspiegelt wie wij, als mens, zijn. In welke tuinvorm herkent u zichzelf?
 
1. Middeleeuwse kweekgaarde
Waarschijnlijk heeft u geen klooster of kasteel, maar de eerste tuinen ontstonden binnen de muren van middeleeuwse burchten (ca. 500-1500 na Chr.). In de gaarden bij de kloosters werden geneeskrachtige, maar ook keukenkruiden gekweekt, een zelfvoorzienende trend die nu weer aan populariteit wint. Naast de kweektuin en de madonnalelie, roos en pioen (bloemen met een religieuze betekenis), kozen mensen toentertijd ook voor een put of fontein, die de levensbron moest verbeelden. De vierhoekige verdeling van de tuin stond voor de vier jaargetijden en de elementen water, aarde, lucht en vuur.
 
2. Sierlijk aangelegde barokke tuinen
In de Renaissance (van de 14e tot 17e eeuw) wordt de tuin steeds meer een sierstuk en een middel om het dagelijks leven te ontvluchten. Mocht u in uw tuin veel buxussen hebben staan dan past dat goed bij deze tijd. De parterre (‘op de grond’) met in vorm gesnoeide buxushagen is in de Renaissance helemaal de trend. Er ontstaat zo een labyrint van lijnen en vormen. Op deze manier laat de mens zien dat het de natuur onder controle heeft. De parterres worden afgewisseld met beelden, fonteinen en vijvers met watertrappen.
 
3. Romantische vergezichten
Na 1750 wordt het roer omgegooid: de schoonheid van de natuur komt op de eerste plek. Mensen laten zich inspireren door landschapsschilderijen en gedichten en gaan de romantische kant op. Terug naar de natuur en het gevoel wordt het motto. In Engeland worden natuurlijke tuinen aangelegd bij landhuizen. Heeft u een ‘wilde’ tuin, waarin de bomen en planten hun gang kunnen gaan? Dan bent u beslist een romanticus. Een kronkelend pad door uw tuin, een grote vijver met kleine watervalletjes en nagemaakte rotspartijen, zorgen samen met vele uitzichtpunten en doorkijkjes voor de ultieme landschapstuin.
 
4. Huis en tuin als een geheel
Naast de cottage-stijl (de tuin is verdeeld in ‘kamers’, omringd door hagen en muren en met vaste planten) komt ongeveer tweehonderd jaar geleden de architectonische stijl op. Dit betekent dat mensen steeds meer hun woning en tuin op elkaar afstemmen. Niet alleen van de binnenkant, maar ook het exterieur van het huis komt terug in de stijl van de tuin. Denkt u aan muren, trappen en vijvers die ervoor zorgen dat uw tuin/terras en huis perfect in elkaar overlopen.
 
Heeft dit blog u op ideeën gebracht voor uw eigentijdse tuin? Wij denken graag met u mee over de verschillende mogelijkheden. Mail naar arjan@arjanbrok.nl voor een vrijblijvend gesprek met onze tuinexperts of kijk voor meer inspiratie op onze website en vorige blogposts.