Slakken zijn een plaag voor jonge plantjes
Koffie, bier en andere tips om de slakken uit je tuin te weren

In het voor- en najaar zie je ze langzaam door je tuin schuiven. Ze laten een spoor van slijm en vernieling achter en je vraagt je waarschijnlijk af wat de bijdrage van dit weke diertje aan de natuur is. Ze vormen weliswaar voedsel voor vogels, padden en egels, ruimen dode bladeren op en zorgen voor een mulle bodem. Dit weegt niet altijd op tegen het verdriet wat je voelt bij de aanblik van een klaargevreten plant die je met liefde hebt verzorgd.

De naakslak (Arion hortensis)

Omdat hij geen huisje op zijn rug heeft, woont de naaktslak, om te voorkomen dat hij uitdroogt, onder de grond. Wanneer de zon onder is of na een frisse regenbui komt hij tevoorschijn en laat zijn slijmsporen overal achter in de tuin, maar ook op muren en deuren. Tijdens deze bovengrondse tochten knabbelen de slakken vooral jonge plantjes kaal en laten ze in een warme, vochtige zomer een spoor van ellende achter.

Nematoden

Nematoden zijn microscopisch kleine aaltjes van slechts 0,5 millimeter lang en ze zijn niet zichtbaar voor het blote oog. Nematoden gaan actief op zoek naar naaktslakken om zich als een parasiet te nestelen in de slak. De aaltjes zijn besmet met Morxella Osloensis bacterie, die de naaktslak snel besmet en doodt. Nematoden vormen een onschadelijk en biologisch bestrijdingsmiddel wat je het beste kunt toepassen in het voor- of najaar.

Ruwe bodem

Je zou het niet zeggen maar slakken hebben een gevoelig buikje. Ze houden niet van een ruwe of droge ondergrond. Bescherm je planten daarom door de bodem te bestrooien met eierschalen. sparrennaalden, houtsnippers, boomschors, koffiegruis of zaagsel.

Koffie en bier

Zoals hierboven gezegd houden slakken niet van koffiedik. Vanwege de scherpe struktuur vinden ze het niet fijn om eroverheen te kruipen. In tegenstelling tot koffie, zijn slakken wél dol op bier! Graaf een glazen potje of een glas tot de rand in de grond en vul het met bier. Voor je het weet zit het glas vol met slakken. Leeg de bierval regelmatig en vul hem weer met een vers biertje.

Slakkenvrije tuin

Er zijn nog vele andere manieren om je tuin gevrijwaard van slakken te houden. Een uitgekiende aanleg met de juiste plantenkeuze doet al wonderen. Wil je weten hoe? Stuur een mailtje naar info@arjanbrok.nl om een afspraak te maken!