De watervriendelijke tuin blijft ook in het nieuwe jaar een belangrijk thema. Hoe integreren wij een goede waterhuishouding in onze tuinontwerpen?
Goed voornemen: maak in 2019 werk van een goede waterhuishouding!

De watervriendelijke tuin blijft ook in het nieuwe jaar een belangrijk thema, gezien het veranderende klimaat met afwisselende perioden van zware regenbuien en flinke droogte. In het afgelopen jaar waren deze veranderingen duidelijk merkbaar. Hoog tijd dus om het realiseren van een goede waterhuishouding op uw lijstje van goede voornemens voor het nieuwe jaar te zetten. Hoe integreren wij dit in onze tuinontwerpen?

Tijd voor een omslag
De gevolgen van klimaatverandering vragen om een ommekeer in het denken over onze tuin. Minder verharde elementen en veel meer groen toevoegen is in onze ogen hartstikke noodzakelijk. Niet voor niets zetten wij al een tijd in op de uitspraak ‘hoe groener, hoe beter’! Dat betekent dat wij in onze tuinontwerpen en adviezen rekening houden met de biodiversiteit in uw tuin en aandacht besteden aan een goede waterhuishouding, zodat uw tuin helemaal klaar is voor 2019 én daarna.

Niet teveel betegelen
Een goede waterhuishouding in uw tuin, wat houdt dit dan precies in? Het komt erop neer dat we het regenwater goed benutten. Het tegenovergestelde van een goede waterhuishouding in de tuin is de betegeling van de openbare ruimte en natuur. Het betegelen van tuinen wordt steeds meer de standaard, maar het weer past zich hier niet op aan. In korte tijd kan veel water vallen, dat moet wel ergens heen kunnen.

Een eerste oplossing is dus het onttegelen van de buitenruimte. Bij zware hoosbuien kan het regenwater door de grote hoeveelheid bestrating niet goed via de bodem worden afgevoerd. Het is dus slim om uw tuin zoveel mogelijk open te breken. Een mooie regenton misstaat ook zeker niet!

Netwerk voor regenwater
Mag u dan helemaal geen tegels in uw tuin plaatsen? Dat is uiteraard niet het geval. Onze specialisten bieden de mogelijkheid uw tuin (ook) watervriendelijk te maken door infiltratiekratten ondergronds onder tegels of beplanting te installeren. Via putjes en draingoten in de bestrating wordt het regenwater zo opgevangen en gecontroleerd afgevoerd doordat het op deze manier in de bodem kan zakken.

We leggen dus als het ware een netwerk in uw tuin aan dat het regenwater op een natuurlijke en snelle manier afvoert. Dit heeft nog een bijkomend voordeel: uw tuin heeft baat bij een goede waterhuishouding in droge perioden, omdat het geborgen regenwater dan als reservebron voor uw tuin dient.

Overweegt u een nieuwe tuin of een herinrichting hiervan, dan is het slim om uw tuin toekomstbestendig te maken. Neem contact op met onze tuinspecialisten voor een vrijblijvend advies over de mogelijkheden van een watervriendelijke tuin voor u!