We zitten alweer in de herfstperiode, die loopt van 23 september t/m 21 december. Je zult het beslist al gemerkt hebben. Het wordt namelijk eerder donker, de bomen beginnen te verkleuren en laten hun bladeren los. De herfst is best veelzijdig en dat geldt ook voor de plantenwereld! De seizoenswisseling brengt een nieuwe lading planten met zich mee die hun moment claimen om te schitteren. Nu denk je misschien, het heeft helemaal geen zin om te tuinieren nu het buiten seizoen voorbij is. Niets is minder waar. In het najaar met de tuin aan de slag gaan is juist perfect!
Nieuwe planten
Het najaar is bij uitstek hét moment om nieuwe planten in de grond te zetten. Dit voelt misschien vreemd, omdat we pas in de lente écht zin krijgen om te tuinieren. Wat je wellicht niet weet: in het najaar is de bodem nog lekker warm, en dat is heerlijk voor nieuwe planten en hun wortels. Omdat de bodem zo lekker warm is, zijn oktober en de eerste helft van november ideaal om planten in je tuin over te plaatsen. Staat een plant toch minder mooi in die ene hoek of groeit een plant zijn plek uit. Of wil je ruimte maken voor een nieuwkomer? Dit is hét moment om ze te verhuizen.
Bloembollen planten
Het is herfst, maar wij gaan voorjaarsbollen planten! Je kunt tot begin december voorjaarsbollen de grond in doen. Wil je het helemaal goed doen, begin er dan nu meteen mee. Wist je dat er ook biologische bollen zijn? Deze bollen zijn gifvrij en zijn goed voor het bodemleven. Ze kosten wat meer, maar het ecosysteem gaat je dankbaar zijn.
Vorstgevoelige planten hebben nu wat extra aandacht nodig, deze bescherm je door de stam af te dekken met stro en op een beschutte plek neer te zetten. Het liefst wacht je zo lang mogelijk met het naar binnen plaatsen van deze plant. Zodra het voorjaar begint mogen ze meteen weer naar buiten.
Niet doen
Vooral niet onbelangrijk, wat je beter niet kunt doen in deze periode: ruim je tuin niet te grondig op, de natuur houdt wel van een beetje rommel. Vooral de vogels, egels en kikkers hebben een plekje nodig waar ze kunnen schuilen. Zoek een plekje in de tuin waar tenminste één rommelplek mag zijn. Een plek waar van alles en nog wat veilig de winter door kan komen. Hier hoort dan ook vallend blad bij, dit is een natuurlijk beschermingsmiddel tegen vorst. Het is helemaal niet erg om dit te laten liggen tot het voorjaar, het is beter voor het bodemleven en beter voor de wortels. Doe dit niet op het gazon, hier mag je de bladen wel weghalen, anders is er zeker de kans dat er bruine vlekken ontstaan.
Komt hulp jou goed van pas? Wij helpen je graag bij het op orde brengen van je tuin. Het kan zelfs hét moment zijn voor een renovatie. Voor vragen of het inplannen van een afspraak kun je mailen naar info@arjanbrok.nl. Samen halen we maximaal plezier uit jouw tuin.