Tuinliefhebbers opgelet! De herfst neemt weer zijn intocht en dat wil zeggen; werk aan de winkel. Door snelle temperatuurveranderingen is uw tuin juist in dit seizoen extra kwetsbaar. Wij hebben daarom voor u de 4 belangrijkste tuintips op een rijtje gezet, waar u in deze periode mee aan de slag kunt.
1. Te beginnen met uw gazon. Het gazon vergt de nodige voorbereidingen alvorens de herfst en de winter hun intrek nemen. Het maaien van het gazon kan het beste worden gedaan rond het begin van de herfst. Daarbij kan de bemesting van het gazon ook al prima worden uitgevoerd. Zo sterkt het gras aan en is het beter voorbereid op wind, vorst en regen.
2. Bomen verliezen hun bladeren. Beschikt u over een (zwem)vijver, dan weet u dat deze bladeren er vlot in terechtkomen. Het blad bevat vaak bacteriën die de kwaliteit van het vijverwater negatief beïnvloeden. Ook de toename van regen heeft een nadelig effect op uw (zwem)vijver. Regen bevat namelijk weinig mineralen. Met name voor Waterlelies en Gele Lis heeft dit een nadelige invloed, zij zullen namelijk minder hard gaan groeien. Daardoor zijn ze ook niet langer in staat om het vijverwater helder te houden. Het is dus echt raadzaam om uw vijver af te dekken in herfst- en winterperiode.
3. Voorjaarsbloeiers krijgen het vaak lastig naarmate het weer zich keert, echter is het najaar een prima periode om nieuwe bloembollen te planten. Met name tulpen en narcissen dienen in het najaar geplant te worden. Zo hebben ze voldoende tijd om tot het voorjaar te volgroeien en aan te sterken. Dit zijn echter wel planten die enige precisie vereisen. Zorg er namelijk voor dat deze planten geen overvloed aan water krijgen. Bijvoorbeeld bij overstromingen zoals bij dichtzittende putjes et cetera. Bij een te veel aan water gaan de bloembollen helaas rotten. De planten presteren sowieso het beste op een verhoogde plek in de tuin, zoals heuveltjes zand. Ook presteren ze beter op een plek waar ze voldoende zon krijgen, dus niet afgezonderd in de schaduw van bomen of grote planten.
4. Verwijder verwelkte zomerplanten. Door de snelle weersveranderingen krijgen bepaalde planten het zwaar te verduren. Plantenziektes als bladluizen, witte vlieg en spint veroorzaken al snel problemen. Het effect hiervan is dat de planten gaan verwelken, en dat maakt uw tuin er beslist niet mooier op. Het is daarom raadzaam om planten als de Fuchsia en de Geraniums te verplaatsen. Zij hebben in het najaar meer kans om te overleven op keldertemperatuur. Wie ook na de herfst en winter wil genieten van rozen, doet er verstandig aan om deze in de herfst al terug te knippen tot kniehoogte. Dat is zo’n 40 centimeter hoog. Zo voorkomt u dat de struik zich invriest en gaat rotten.
Kunt u wel wat hulp gebruiken met het herfst / winterklaar maken van uw tuin? De hoveniers van Arjan Brok schieten u graag te hulp. Neem gerust eens contact op, zó kunt u ook volgend jaar weer genieten van een prachtige tuin!