Droogte in uw tuin: vijf tips en adviezen van de specialisten van Arjan Brok tuin- en zwembadinrichting hoe uw tuin (en uzelf) door de droogte te loodsen.
Droogte in uw tuin: zo loodst u uw tuin (en uzelf) erdoorheen

Extreme en langdurige droogte teistert al enkele weken de natuur en grassen en planten in de tuin. Grote kans dat u ook vandaag, met opnieuw temperaturen tegen of over de dertig graden, loopt te puffen vanwege de hitte. Om nog maar niet te spreken van de aanblik van uw naar water snakkende tuin… Waarschijnlijk gaan recordzomers en regionale hittegolven in de toekomst steeds vaker voorkomen, voorspellen weerdeskundigen. Tijd dus om (voorzorgs)maatregelen te treffen! De specialisten van Arjan Brok tuin- en zwembadinrichting verzamelden vijf tips en adviezen hoe uw tuin (en uzelf) door de droogte te loodsen.

– Op de goede momenten sproeien
De langdurige droogte zorgt voor hangende en vergeelde planten en gewassen in uw tuin. Het kan geen kwaad om uw tuin daarom drie keer per week kort te sproeien. 15 tot 20 minuten per keer is voldoende. Het sproeimoment is hierbij belangrijk: wanneer u dit in de vroege ochtend of ’s avonds laat doet, verdampt het water zo min mogelijk door de warmte in de lucht. Terrasplanten in potten of bakken hebben dagelijks wat water nodig omdat zij moeten putten uit een kleiner oppervlak aan aarde.

– … en vanaf de wortel
Ook belangrijk is de manier waarop u sproeit: liever niet van bovenaf, maar laag aan de grond besproeien. Bijvoorbeeld met een druppelslang. Zo voorkomt u schimmelvorming in uw tuin, het verbranden van de bladeren en het knakken van uw planten. Gedoseerd sproeien aan de grond maakt de wortels goed nat en dat is wat uw tuin nodig heeft.

– Maak werk van een goede waterhuishouding
Kunt u dan naar hartenlust sproeien en gieters vullen? Liever niet. Wij adviseren u bewust na te denken over hoe u uw tuin toekomstbesteding kunt maken tegen hitte en droogte. Een goede waterhuishouding maakt uw tuin watervriendelijk, omdat dan spaarzaam met het beschikbare water wordt omgegaan. Denk ten eerste aan een regenton, een minimale betegeling en veel groen in uw tuin. Daarnaast kunt u kiezen voor een tuinontwerp waarbij infiltratiekratten, putjes en draingootjes worden aangelegd – als het ware een waternetwerk in uw tuin – waardoor het water op een natuurlijke manier wordt afgevoerd en opgeslagen. Uw tuin heeft dan een reservebron tijdens perioden van grote droogte. Handig en naar ons idee hartstikke noodzakelijk!

– Schoffel een rondje
Door de aarde in uw tuin regelmatig te schoffelen blijft de grond beschermd door een laagje stof. U kunt ook turf of boomschors als beschermlaag gebruiken. Op deze manier hebben warmte en droogte minder vat op de grond in uw tuin.

– Kies voor de ultieme verkoeling: het zwembad
Met de voorspelde toename van perioden met hoge temperaturen en droogte, zullen we in de toekomst meer dan ooit behoefte krijgen aan verkoeling. De perfecte oplossing is gezond, aangenaam en betaalbaarder dan gedacht: het zwembad! Met de aanleg van een zwembad in uw tuin heeft u dus een goede investering te pakken. Droogte, hitte? Met een buitengewoon verkoelend zwembad komt u deze perioden glansrijk door!

Onze tuin- en zwembadspecialisten toveren uw tuin graag om in een natuurlijke en rustgevende oase, waar u grenzeloos kunt genieten én aangenaam verkoelen. Neem een kijkje op onze tuinontwerp– en zwembadpagina en laat u inspireren! Benieuwd wat uw persoonlijke mogelijkheden zijn? U kunt hier contact met ons opnemen.