Waarom jouw tuin zo goed is voor je gezondheid...
Waarom jouw tuin zo goed is voor je gezondheid…

De zomer is in aantocht en dus gaan we weer met z’n allen de tuin in. Weet je dat dit heel goed is voor jouw fysieke en mentale gezondheid? Buiten zijn is écht gezond. Zo krijgen we onder andere die extra vitamine D binnen. En er is nog veel meer waardoor in de tuin zijn gezond is. We laten je graag weten hoe dat zit.

In beweging in je tuin

De natuur heeft een afleidend effect op de mens. Hierdoor willen we langer buiten actief zijn. Dit zorgt ervoor dat stress in serieuze mate afneemt. Daarnaast is tuinieren een gezonde manier om in beweging te zijn. Je bent namelijk constant in de weer met bukken en tillen. Dat is goed voor de spieren. Tijdens een half uurtje werken in de tuin verbrand je maar liefst 130 calorieën! Doordat je in aanraking komt met de grond wordt je eigen immuunsysteem ook nog eens beter en weerbaarder. En wat te denken van zwemmen? Met een zwembad in de tuin kun je heel gemakkelijk aan je gezondheid werken. Zwemmen is namelijk een ideale manier om je hele lichaam te bewegen, zonder het te overbelasten.

Mentale rust

De tuin is een plek van rust om afstand te nemen van een druk en stressvol leven: even op de pauzeknop drukken. In de tuin bezig zijn zorgt trouwens ook vaak voor menselijk contact. Dit kan bijdragen bij het tegengaan van gevoelens van eenzaamheid en depressiviteit. Door meer buiten te zijn kunnen we dit doorbreken. De aanleg van een tuin kan ons letterlijk helpen te ‘aarden’ en ons thuis te voelen.

Buiten zijn is stress verlagend

En er is meer… Onderzoek toont aan dat korte mindfulness oefeningen goed zijn voor de geestelijke gezondheid. Het verbetert je concentratievermogen en kan ook stressverlagend werken. Tuinieren kun je zien als een vorm van mind­fulness. Je concentreert je op het tuinieren en wordt niet constant gestoord door allerlei gedachtes. Je tuin is gevuld met geuren, geluiden en gebeurtenissen die bovendien therapeutisch kunnen werken. Dat water een rustgevend effect heeft, dat weet je waarschijnlijk al. Maar weet je ook dat het een opwekkend effect heeft op onze gemoedstand?! En zelfs het gefluit van vogels kan een rustgevend en stress verlagend effect hebben! Kortom; jouw tuin is ‘the place to be’ om lekker gezond te blijven. Maak er daarom ook een mooie, persoonlijke tuin van.

Wil je jouw tuin op orde brengen, aanpassen of uitbreiden? Wij denken en doen graag met je mee in de zoektocht naar jouw droomtuin. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op door een mailtje te sturen naar info@arjanbrok.nl.