Sierlijk, sfeerverhogend & luxe in één; een zwemvijver!

Vroeger hadden vijvers een specifiek doel voor gebruik. Zo was een vijver bijvoorbeeld een belangrijke drinkplaats voor vee of diende het als bassin voor een watermolen. Inmiddels is de functie van de vijver flink veranderd. Hoewel een vijver, net als vroeger, kan dienen als berging van water uit de tuin, heeft het vooral een sierlijke functie.

In Nederland zijn in relatief veel tuinen vijvers te vinden. Vaak worden ze aangelegd om een tuin wat extra’s te geven. Een waterelement in de tuin heeft nu eenmaal een sfeerverhogende werking. Het maakt hierbij niet uit welke maat of materiaal er gebruikt is voor de aanleg.

Toch kan een vijver meer zijn dan alleen sierlijk en sfeerverhogend. Wat dacht u van een zwemvijver?! Dit is de combinatie van een zwembad en een vijver. Een zwemvijver biedt niet alleen de sierlijke looks van een vijver, maar ook de luxe van een zwembad in uw eigen tuin. Het onderhoud ervan is niet ingewikkeld, dankzij de biologische filtering die in het water plaatsvindt.

Het belangrijkste onderhoud van een (zwem)vijver geschiedt in het voorjaar. Dit gaat vooral om het snoeien en verwijderen van waterplanten en het herstellen van het biologisch evenwicht in het water. In de zomer zal het meest belangrijke onderhoud het bijvullen van de vijver zijn. Dit hangt natuurlijk wel van het weer af. Een droge zomer zal wat meer werk voor bijvullen vragen. U kunt het vijverwater het beste alleen aanvullen als het echt sterk verdampt en er geen regenbuien verwacht worden die het water op een natuurlijke manier aanvullen.

Om er voor te zorgen dat het water minder snel verdampt, kunt u wat schaduwmogelijkheden rondom de vijver creeren. Hoger opgaande gewassen rondom uw vijver kunnen er voor zorgen dat deze op het heetst van de dag een deel in de schaduw ligt. Te dicht begroeide waterplanten kunt u echter beter wel uitdunnen. In een deel van de vijver zou het zonlicht wel tot de bodem door moeten kunnen dringen. Dit is beter voor het vijverleven.

Meer informatie over (zwem)vijvers of heeft u vragen over de mogelijkheden voor een vijver in uw tuin; neem vrijblijvend contact met ons op!