Is jouw zwembad klaar voor de winter?
Is jouw zwembad klaar voor de winter?

We zitten midden in de herfst, de winter is in aantocht. De tuin en de natuur zien er al iets anders uit. Overal liggen er bladeren. Het is in deze periode belangrijk om je zwembad goed voor te bereiden op de winter. Maar hoe zorg je er nu voor dat je zwembad winterklaar is, en er volgend jaar zomer weer uitstekend bij ligt zodat het zorgeloos zwemplezier direct van start kan gaan?

Winterklaar maken

Het is de hoogste tijd om het zwembad winterklaar te maken. Dit kun je het beste doen als het water onder de 12 graden zakt. Als eerste is het verstandig om het hele zwembad schoon te maken door alle takjes, bladeren en ander vuil weg te halen. Als je dit hebt gedaan is het tijd om de waarden van het water te controleren. Dit doen we aan de hand van de volgende waarden:

  • Alkaliteit-waarde: 100 en 150 mg/l
  • pH-waarde: 6.8 – 7.6
  • Chloorwaarde: 0.5 – 3 ppm

Is jouw zwembadwater in één van de hierboven genoemde waarden hoger of lager, zorg er dan voor dat dit eerst gecorrigeerd wordt. In de webshop www.arjanbrok.nl vind je de Aqua easy TA + voor het stabiel houden van je water, en de Aqua easy – om de Alkaliteit-waarde omlaag te brengen. De pH-waarde kun je met gebruik van de pH+ verhogen en met de pH verlagen. Daarnaast zijn er in de webshop verschillende effectieve producten die de chloorwaarde stabiliseren. Als dit is gedaan gaan we door naar de zandfilters. Om ervoor te zorgen dat er zich geen algen en bacteriën voortplanten in het filter, gaan we deze ontkalken. Gebruik hiervoor filterreiniger en een ontkalker én verdeel het over het oppervlak van het filterzand, filterglas of de glasparels. Is het niet mogelijk om de ontkalker direct in de zandfilter te stoppen, voeg het dan toe aan de voorfilter en laat de pomp kort draaien.

Laatste stappen

Daarna laat je het water zakken tot 10 centimeter onder de skimmer (haal nooit al het water eruit, zodat het zwembad stabiel in de grond ligt). Om algengroei tegen te gaan is het verstandig om wintervloeistof te gebruiken. Deze vloeistof zorgt ervoor dat het water de lange winterperiode in evenwicht blijft. Je stopt dewintervloeistof verdund in een emmer, deze oplossing giet je langs de wanden van het zwembad. Laat dit 1 uur werken met ingeschakeld filter. Zorg ervoor dat leidingen leeg zijn, tap het water in de pomp, filter en waterpomp af. Als laatste plaats je winterdrijvers en een gizzmo (afdopper) in de skimmer. Nu kun je het zwembad afdekken met een winterafdekzeil en is je zwembad klaar voor de winter. Met het winterklaar maken van je zwembad zorg je ervoor dat je er nog jarenlang ongecompliceerdzwemplezier van zult hebben. Heb je hier nog vragen over, dan helpen wij je graag. Sowieso regelen we de klus graag voor jou. Maak gerust een afspraak via info@arjanbrok.nl.