Het is weer tijd voor de voorjaarsbeurt!
Het is weer tijd voor de voorjaarsbeurt!

Alle tuinhouders en tuinliefhebbers opgelet… We mogen weer van start in de tuin. In maart kun je namelijk het beste beginnen met het op orde brengen van je tuin. Met deze voorjaarsbeurt geef je jouw tuin de perfecte start van de lente. In de zomer staat hij dan heerlijk in volle bloei! Zo kun je optimaal genieten en heerlijk buiten verblijven. De buitenlucht is ook nog eens supergezond, dus het loont om nu vol aan de bak te gaan. Laten we starten met een aantal planten die gesnoeid mogen worden.

Snoeien

Het is nu van belang om vaste planten terug te snoeien. Knip hierbij het oude blad weg, op deze manier kan de plant opnieuw uitlopen. Verwijder ook meteen het onkruid en snoei ander struiken en planten als je dit nodig acht. De vraag is: welke planten mag je nu nog meer snoeien? Hieronder staan een aantal planten en hoe je deze het beste kunt snoeien.

Rozen

Een mooie bloem die veel snoei onderhoud vereist: de roos. Het is van belang dat je op zoek gaat naar de dikke vitale scheuten. Hier bloeien rozen meestal als ze gaan uitlopen in het voorjaar. Het is dus belangrijk dat je deze vitale scheuten zoveel mogelijk laat zitten om de roos zijn bloeimogelijkheden te laten behouden. De oudere takken mag je ieder jaar weghalen, deze zijn vaak bruin en houtig. Hiermee houd je de rozenplant mooi en fris.

Hortensia’s

Ze zijn er in talloze soorten, maten en kleuren: hortensia’s. Dit is het moment om je hortensia een goeie snoei te geven. Dit doe je door een vijfde van de grote takken weg te knippen. Hierbij mag je ook de oude bloemen weghalen. Let wel op dat je niet te diep gaat. Wanneer je oude bloemen te diep weg snoeit, zal hij helaas dit jaar niet meer bloeien.

Clematis

Ideaal om bijvoorbeeld een pergola mee te verfraaien: de clematis. Niet alleen heel mooi, maar ook goed te snoeien. Er kan weinig mee fout gaan. Je kunt hem terugsnoeien tot ongeveer 20-25 centimeter boven de grond. Geen zorgen, hij is weer bijgegroeid voor je erg in hebt!

Olijf

We zien steeds meer de olijfboom, ook die moet je goed snoeien. Deze maand is daar perfect geschikt voor. Je kunt de naar binnen groeiende takken en de dode takken weg knippen. Verder is het helemaal aan jou, snoei het naar eigen voorkeur, met passie en gevoel! Let wel op, als je snoeit ga dan voor de verticale takken, de horizontale geven de boom een karakteristieke vorm. En onthoud, meer snoeien = harder groeien!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor verdere verfraaiing van jouw tuin? Wij denken en doen graag met je mee in de zoektocht naar jouw droomtuin. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op door een mailtje te sturen naar info@arjanbrok.nl.