Two chairs and table on the backyard in tropical garden with beautiful view in island Borneo, Malaysia, close up
Een dynamische tuin door hoogteverschillen te creëren

Wanneer je denkt aan het aanpakken van je tuin, denk je wellicht niet als eerste aan het creëren van hoogteverschillen. Toch is dit een heel goede manier om je tuin een stuk dynamischer te maken. Hoogteverschillen passen vrijwel bij elke tuinstijl en voegen net even dat extra toe. Er zijn meerdere manieren om hoogteverschillen aan te brengen in je tuin. We inspireren je graag met deze blog!

Een verhoogd terras

De naam zegt het eigenlijk al: door voor een verhoogd terras te gaan, kies je ervoor om je terras hoger te maken dan de rest van je tuin. Of je daar nu een mooie loungeset of grote eettafel neerzet, door de verhoging geniet je gegarandeerd van het mooie uitzicht over je tuin. Een verhoogd terras kun je maken van bijvoorbeeld vlonders of stapelblokken. 

De zitkuil

De zitkuil is het tegenovergestelde van het verhoogde terras. Hiervoor maak je je terras namelijk letterlijk in een kuil. Dit zorgt voor een knus zitje in je tuin. Kleed het aan met losse bankjes, hippe zitzakken en een gezellig lichtsnoer en je hebt de perfecte plek gecreëerd voor de zwoele zomeravonden. Een leuk effect is om de bankjes direct in het steen te verwerken. Bij het maken van een zitkuil is het belangrijk om rekening te houden met de afwatering. Je wilt natuurlijk niet dat je zitkuil na een tijdje verandert in een vijver.

Trappen

Nog net een stapje extra zetten? Je kunt een trap toevoegen om van de ene naar de andere hoogte te lopen. Bijvoorbeeld om je zitkuil in te lopen of een trap naar je verhoogde terras. Misschien heb je een tuin die van zichzelf al flink afloopt? Dan is het ook een leuk idee om een trap door je hele tuin te laten lopen. Denk dan niet direct aan zo’n trap die je ook in huis hebt, maar een vlakke trap waarmee je langzaam van hoog naar laag loopt.

Planten en borders in de hoogte

Ook zonder te bouwen kun je hoogteverschillen in je tuin aanbrengen. Door met planten in verschillende hoogtes te werken creëer je ook dynamiek in je tuin. Dit kan door hoge plantenbakken te plaatsen of door je borders te verhogen. Door op deze manier met groen te spelen, kun je leuke doorkijkjes realiseren. Ook kun je een frans bistrosetje tussen de planten plaatsen om een knus en romantisch hoekje te maken. Als je op zoek bent naar meer privacy, kun je kiezen om de borderbakken naast de planten te vullen met een boompje. Dat zorgt voor meer beschutting.

Inspiratie en ideeën genoeg dus! Ben jij van plan je tuin aan te pakken en die speelse touch erin te verwerken? We komen met plezier en geheel vrijblijvend bij je op bezoek, bekijken de situatie, luisteren naar alle wensen en denken graag met je mee! Maak nu gauw een afspraak via arjan@arjanbrok.nl.