bescherm-je-planten-tegen-de-kou
Een beschermend jasje voor je planten

De bladeren van de bomen zijn aan het verkleuren. Langzaam veranderen ze van groen, via prachtig rood of oranje naar geel en dwarrelen niet veel later naar beneden. Het gewas gaat zich beschermen tegen de kou. Door het blad te laten vallen kan er minder vocht verdampen zodat het de winter overleeft en volgend seizoen weer kan pronken met nieuwe bladeren en bloemen. Er zijn ook planten die wat hulp kunnen gebruiken om de winter door te komen.

Planten in de pot

De combinatie van een lage temperatuur en een vochtige grond doet de gevoelige plant vaak de das om. Heb je vorstgevoelige planten in je tuin die in een pot staan? Deze bescherm je tegen de kou door de stam af te deken met bijvoorbeeld stro en de pot te verplaatsen naar een meer beschutte plek. Je kunt de planten ook verplaatsen naar de schuur, kas of serre. Zorg dat ze op een plek staan met een constante temperatuur. Wacht zolang mogelijk met het verplaatsen van de plant naar binnen en zet ze bij de eerste mogelijkheid in het voorjaar weer buiten.

De zware jongens en vaste planten

Er zijn ook vorstgevoelige planten die zich niet makkelijk laten verplaatsen, bijvoorbeeld vanwege hun omvang of omdat ze in de vaste grond staan. De wortels van deze planten zullen minder kans hebben om te bevriezen, maar een extra isolerende laag kan natuurlijk nooit kwaad. Dek de wortels van deze planten af met stro, houtsnippers of afgevallen bladeren. Deze laag noemen we een mulch. Mulch is niet alleen goed voor de isolatie van de wortels, maar het zorgt er ook voor dat onkruid minder kans heeft om uit de grond te schieten. Extra bescherming geef je de plant met een tentje van jute of vliesdoek om de takken. Belangrijk hierbij is dat je de plant inpakt met een ademend materiaal.

Tijdrovend en dankbaar

Het beschermen van je planten tegen vorst kan een tijdrovend, regenachtig klusje zijn. In het voorjaar betalen de planten je dankbaar terug met een volle en fleurige bloei. Bovendien hoef je geen nieuwe planten te kopen om dode planten te vervangen!

Wintervriendelijk

Er zijn natuurlijk ook planten waar je geen omkijken naar hebt in de winter. Of misschien wil je geen enkel risico lopen met je planten en wil je beschermen liever aan de vakman overlaten. Maak dan een wintervriendelijke afspraak voor advies of onderhoud door een mailtje te sturen naar info@arjanbrok.nl.