IMG-20211025-WA0005_bewerkt
De winter komt eraan: werk aan de winkel!

Eerder gaven we in deze column al aan hoe je jouw tuin kunt voorbereiden op de winter. In de maand oktober kun je nog de laatste stappen zetten om je tuin klaar te maken voor de koude periode. Bovendien is oktober een ideale plantmaand. Je plukt er in het voorjaar en de zomer beslist de vruchten van: een heerlijk bloeiende en groene tuin. Enige moeite nu betaalt zich dan dus dubbel en dwars uit. 

Winterbescherming voor de planten

Om te beginnen: geef gevoelige planten extra winterbescherming. Als je planten volledig hebt afgedekt met droog blad, kan dat in een zachte winter voor verstikking zorgen bij de groeipunten van vaste planten. Dit kan gaan schimmelen en daarom adviseren wij bij dreigende vorst om kwetsbare planten tijdelijk af te dekken met tuinvlies. Je mag dit weghalen zodra de vorst weer weg is. In de winter vriest het gelukkig bijna nooit aan één stuk door. Wist je dat afstervende plantenresten een natuurlijke bescherming biedt aan planten?

Dé periode om te planten

Buiten wordt het kouder en je denkt dan vast niet aan het planten van bomen en hagen. Toch breekt nu de beste periode aan voor het planten van zware heesters, meerstammige bomen/heester, hagen et cetera. De bomen en ook haagplanten en andere plantensoorten, zijn dan in rust. Dat betekent dat ze geen energie stoppen in de aanmaak van nieuwe bladeren. Het wortelstelsel van deze bomen, planten of haagplanten ontwikkelt zich echter wel. Dat maakt de koudere periode geschikt voor het planten ervan. 

Tuinverlichting installeren

In de winterperiode is het in de avond vaak sneller donker. Om toch nog te kunnen genieten van je tuin, en deze zelfs een romantisch sfeertje te geven, is buitenverlichting een must. Signaalverlichting kan bijvoorbeeld je eigendommen beschermen tegen ongewenste bezoekers. Met allerlei soorten verlichting kun je prachtige effecten bereiken. Led-lampjes vragen weinig energie. Bedenk ook dat de natuur in je tuin rust nodig heeft in deze donkere periode. Ga dus ook weer niet overboord met de verlichting.

Vijver 

Heb je een vijver in de tuin? Dan is het verstandig om deze af te dekken. Dit kun je eenvoudig doen door er een net overheen te spannen. Hiermee voorkom je dat vallende bladeren in het water vallen, naar de bodem zakken om vervolgens te gaan rotten. Verwijder vorstgevoelige planten uit de vijver en blijf de vissen voeren om de conditie op peil te houden of om deze eventueel nog te verbeteren. Vergeet ook niet om de dakgoten van je huis, schuur en/of garage schoon te maken, als er veel blad is gevallen.

Plannen voor 2024?

Wil je aankomende zomer extra genieten van jouw tuin? Wil je veranderingen doorvoeren of de tuin zelfs compleet opnieuw inrichten? Het enige dat je hoeft te doen is een berichtje te sturen naar info@arjanbrok.nl. Wij komen met plezier én helemaal vrijblijvend bij je langs om de situatie te bestuderen, naar je wensen te luisteren en advies te geven.