De hoosbuiten te lijf met een goede waterhuishouding in uw tuin!

Een goede waterhuishouding in de tuin wordt steeds belangrijker. U heeft het vast gemerkt: zware regenbuien zijn de laatste weken eerder regel dan uitzondering. Vooral (en juist) bij warm zomerweer. Al dat overtollige regenwater moet ergens heen. De oplossing: veel groen en een goede waterhuishouding in uw tuin! De tuinspecialisten van Arjan Brok tuin- en zwembadinrichting leggen hieronder uit hoe een tuin watervriendelijkan worden gemaakt. 

Onttegelen 
Het tegenovergestelde van een goede waterhuishouding in de tuin is de betegeling van de openbare ruimte en natuur. Het betegelen van tuinen wordt steeds meer de standaard, maar het weer past zich hier niet op aan. Zware hoosbuien zorgen er de laatste weken voor dat er in korte tijd veel water valt. Het regenwater kan door de grote hoeveelheid bestrating niet goed via de bodem worden afgevoerd. Wij zetten daarom juist in op de uitspraak ‘hoe groener, hoe beter’ en het onttegelen van de buitenruimte. Ook een goede waterhuishouding neemt tegenwoordig een steeds belangrijkere plaats in onze tuinontwerpen in.

Natuurlijke infiltratie
Uiteraard hoeft een tuin niet geheel onverhard te zijn. Door middel van infiltratiekratten, een soort koffers die wij onder tegels of beplanting in de grond installeren, wordt het regenwater opgevangen en zakt het gecontroleerd in de grond. Het water wordt op deze manier onzichtbaar geborgen. Via putjes en draingootjes in de bestrating komt het water in de kratten terecht; we leggen als het ware een netwerk in uw tuin aan dat het regenwater op een natuurlijke en snelle manier afvoert. Dit heeft nog een voordeel: uw tuin heeft baat bij een goede waterhuishouding in drogere periodes, omdat het geborgen regenwater door de tuin als reservebron wordt gebruikt.

Overweegt u een nieuwe tuin of een herinrichting hiervan, dan is het slim om uw tuin toekomstbestendig te maken. Wij houden hier rekening mee bij het maken van onze tuinontwerpen. Hierbij hebben we oog voor diversiteit en een goede waterhuishouding. Zo kunt u te allen tijde grenzeloos genieten van uw watervriendelijke tuin! Neemt u vooral eens contact op met onze tuinspecialisten voor een vrijblijvend advies.