IMG_0444
Checklist: uw zwembad winterklaar in 6 stappen

Het winterklaar maken van uw zwembad hoeft geen tijdrovende klus te zijn. Met deze handige checklist, samengesteld door de tuinspecialisten van Arjan Brok tuin- en zwembadinrichting, bent u goed voorbereid voordat de winter écht zijn intrede doet.

Winterklaartips voor het zwembad

– Kies het juiste moment
U kunt het beste met het winterklaar maken van uw zwembad beginnen als de temperatuur van het water onder de 14 graden is gezakt. U doet er ook goed aan om in de laatste weken van het seizoen het zwembadwater alvast goed bij te houden. Dat voorkomt een hoop extra werk en het winterklaar maken gaat dan een stuk sneller.

Controleer de staat van uw zwembad
Is de waterkwaliteit in balans? En de installatie in orde? Loop deze punten nog eens na om te controleren of alles nog goed werkt. En ook heel belangrijk: weet u zeker dat er geen lekkages zijn aan het bassin die zo nodig gerepareerd moeten worden?

– Maak uw zwembad goed schoon
Verdwaalde herfstbladeren, grof vuil op de bodem, een verkleurde waterlijn: aan het einde van het zwemseizoen en in het najaar heeft uw zwembad wel een opknapbeurt nodig. Maak het bad daarom goed schoon en zorg dat het zwembadwater weer helder is. Voor de waterlijn kunt u gebruik maken van een speciale liner reiniger.

– Bereid de techniekinstallatie voor
Als alles goed gecontroleerd en schoon is, kunt u voorbereidingen treffen om uw zwembadinstallatie vorstvrij te maken. Pomp daarvoor eerst het water weg tot onder de (bovenste) inspuiters en skimmer(s). Het is handig om daarbij tegelijkertijd de filter schoon te maken. Dit doet u door tijdens het legen de filter op ‘backwash’ te zetten. Daarna zet u de pomp op de normale filterstand zodat er zo min mogelijk water in de leidingen achterblijft. Dit voorkomt bevriezing!

– Vergeet de ‘winter of gesloten’-stand niet
Tap als laatste het filtervat en de pomp af en zet deze op de stand ‘winter of gesloten’. Is uw filterzand ouder dan 5 jaar? Dan is het aan vervanging toe. Schroef ook de eventueel gemonteerde drukmeter los en tap het verwarmingssysteem af. Wat rest is het wegzetten van de pomp en filter, het liefst in een vorstvrije ruimte. Kies voor bedekking met isolatiemateriaal als dit niet mogelijk is.

– Dek uw zwembad af met winterzeil
Om uw zwembad tegen winterse taferelen te beschermen zijn nog enkele zaken van belang. Voeg overwinteringsvloeistof toe aan het zwembadwater om altvorming te voorkomen. Regenwater en sneeuw houdt u tegen door rubberen stoppen te plaatsen in de skimmers en inspuiters. Dek vervolgens uw zwembad af met een licht dicht winterzeil.

– En tijdens de winter…
… mag uw zwembad best dichtvriezen. Maar sla ijs nooit stuk om beschadigingen te voorkomen. U zult merken dat, als u bovenstaande punten hebt opgevolgd, de wintermaanden weinig grip op uw zwembad zullen hebben. Zo kunt u in het voorjaar alweer genieten van uw schone en heldere zwembad, en wie weet, ook van buitengewoon zwemplezier!

Laat u het winterklaar maken van uw zwembad toch liever aan ons over? Dat doen we graag! Neem vandaag nog contact op met ons op voor hulp en advies. Wij staan voor u klaar om u te ontzorgen!