kindvriendelijke tuin
6 tips voor uw kindvriendelijke tuin


Kindvriendelijke tuinen winnen aan populariteit. Ouders en grootouders hechten daarbij extra aan veiligheid, ruimte om te spelen en een overzichtelijke aankleding. Wat is allemaal van belang bij de samenstelling van een kindvriendelijke tuin?
Arjan Brok zet voor u de belangrijkste tips op een rijtje.

Tip 1: De ideale ondergrond
De ondergrond van de tuin vormt letterlijk de basis van de kindvriendelijke tuin. Kids kruipen, springen en rennen. Dan vallen ze natuurlijk ook. U wilt dan niet dat ze hard neerkomen. Onder andere kunstgras, echt gras, rubbertegels en houtsnippers kunnen voorkomen dat zij zich bezeren. Een deel van de tuin kan daar uitstekend mee uitgevoerd worden.

Tip 2: Doordachte erfafscheiding
Uiteraard wilt u voorkomen dat de kinderen ongemerkt de tuin verlaten. Erfafscheidingen heb je in alle soorten en maten. Een combinatie van materialen kan het heel fraai maken, zoals bijvoorbeeld een deel met schutting, een muurtje en een haag. Mooi en doeltreffend.

Tip 3: Veilige zandbak en/ of speeltoestel
Altijd succesvol bij kinderen: de zandbak. Een diepte van 30 tot 50 centimeter is doorgaans toereikend. Een zandbak kan heel eenvoudig aangelegd worden. Ook zijn er kant- en klaar oplossingen voorhanden. Een schommel of glijbaan doet het eveneens altijd goed. Ze zijn er in vele varianten.

Tip 4: Gezellige kindermeubelen
Eigen meubelen voor de kinderen, hoe leuk is dat?! Denk dan aan stoeltjes en een tafel op de juiste hoogte. Ze krijgen er een eigen hoekje door. Ideaal voor urenlang buiten speelplezier.

Tip 5: De juiste beplanting
Jonge kinderen stoppen al snel van alles in hun mond. Sommige beplanting en bemesting is echter giftig, dus gevaarlijk als het wordt opgegeten. Giftige planten als taxus, papaver en vingerhoedskruid horen niet thuis in een kindvriendelijke tuin. Laat u zich hierbij door ons goed voorlichten!

Tip 6: Voldoende schaduw
De tere kinderhuid verbrandt heel snel. Het is dus enorm belangrijk dat kinderen voldoende schaduwmogelijkheden geboden krijgen. Dit kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door een schaduwdoek te spannen. Sowieso is het raadzaam om het speelgedeelte in het schaduwdeel van de tuin te situeren.

Wilt u van uw tuin een kindvriendelijke tuin maken? Of heeft u een ander thema/ aandachtgebied voor uw tuin in gedachte? Neem dan contact op met Arjan Brok voor inspiratie, een aansprekend tuinontwerp en/of een prachtige uitvoering van uw tuinplan.