5 verrassende feitjes over de vorst samengesteld door Arjan Brok tuin- en zwembadinrichting.
Koning Winter is terug: 5 vorst-feitjes die u nog niet wist

Vorst in de winter: daar kijken we niet van op. Wél als de meteorologische winter nog even flink huishoudt, nog geen maand voordat de lente begint. Terwijl wij al last hadden van een voorzichtige lentekolder – lees onze blog in Weekblad Regio Oss maar eens – worden vanaf zondag kouderecords verbroken (-10!). Daarom: 5 vorst-feitjes die u zullen verrassen.

Maart roert zijn staart
Niet voor niets wordt dit spreekwoord gebruikt om aan te geven dat de natuur doet wat zij wil. Hoewel we vorst liever associëren met de winter, komt een portie winterse kou jaarlijks in het vroege voorjaar voor. In maart constateert landelijk meetstation De Bilt gemiddeld 14 nachten per jaar lichte vorst aan de grond.

Na IJsheiligen planten
‘Vóór IJsheiligen de bloempotten buiten, veelal kun je er dan naar fluiten, wacht af tot de heiligen zijn voorbij, de bloemen zijn daarvoor blij.’ Deze oude volkswijsheid waarschuwt voor het planten in de volle grond voordat de IJsheiligen ingaan (van 11 t/m 14 mei). Deze naar katholieke heiligen vernoemde dagen staan bekend als de laatste periode met kans op nachtelijke vorst én schade aan uw net vers geplante groen.

De schaapscheerderskoude
Na half mei is de kans op vorst een stuk kleiner, maar pas op voor de zogenaamde schaapscheerderskoude, van 5 t/m 20 juni. Deze tijdsperiode staat bekend om zijn beruchte nachten met vorst aan de grond.

Boerenadvies
Het besproeien van bloeiende bomen en planten als maatregel om bevriezing tegen te gaan? Het klinkt tegenstrijdiger dan het is. Boeren beregenen juist hun gewassen om de kern van de bloesem te beschermen. Bij het bevriezen van het water door nachtvorst komt namelijk warmte vrij: de redding voor toekomstige vruchten. Daarnaast worden gevoelige gewassen afgedekt – ook u doet er goed aan om zomerplantjes en planten in potten af te dekken of even binnen te zetten.

Schaatsen in de tuin
Heeft u een zwembad of zwemvijver in de tuin? Het dichtvriezen van het water door vorst is geen enkel probleem. Juist het stukslaan van het ijs kan voor beschadigingen zorgen. Genieten dus van uw privé-schaatsbaan!

Kan u ondanks deze verrassende vorst-feitjes niet wachten tot het voorjaar begint? Schakel dan onze hulp in bij het onderhoud of realiseren van nieuwe plannen voor uw tuin. Binnen enkele weken kunt u genieten van een levendige voorjaarstuin!